Alex Schillings


Alex Schillings stamt uit een muzikaal gezin waar de blaasmuziek en de klassieke muziek een belangrijke rol speelden. Op 8-jarige leeftijd kwam hij bij de plaatselijke harmonie als trompettist. Op 15-jarige leeftijd ging hij trompet, Algemene Muzikale Vorming en Hafa-directie studeren aan het Conservatorium Maastricht. In 1983 behaalde hij het groot diploma Hafabra-directie bij zijn docent Rien Rats. Verder studeerde hij orkestdirectie bij Lucas Vis en Anton Kersjes. In 1985 won Alex de Zilveren Dirigentenstok tijdens de Internationale Dirigentenwedstrijd van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. In de tweede helft van de jaren tachtig was Alex dirigent van het Kerkraads Symfonie Orkest. Hij dirigeerde vijf jaar lang het semi-professionele kamermuziekensemble Musica Mosa. Van 1989 tot 1995 leidde hij de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile te Eijsden, het Harmonieorkest St. Jozef, Kaalheide te Kerkrade en de Fanfare St. Joseph in Meers. Van 1995 tot en met 2001 was hij chefdirigent van de Johan Willem Friso Kapel Assen, van mei 2001 tot en met januari 2002 chefdirigent van de Koninklijke Militaire Kapel Den Haag en vanaf 2005 tot begin 2011 ook dirigent van de Koninklijke Harmonie van Peer. Alex leidt verder het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, de Brass Band Schoonhoven, de Kerkelijke Harmonie St. Joseph Weert en het harmonieorkest Concordia Obbicht. Alex is vaak te gast als leider van directiecursussen en geeft workshops voor HaFaBra-dirigenten in binnen- en buitenland. Hij is als hoofdvakdocent Directie Hafabra verbonden aan ArtEZ en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daarnaast is hij principal teacher bij ISEB in Italie, een internationaal instituut voor de opleiding van dirigenten, en de hoofddocent aan de Bundes Akademie te Staufen Duitsland.

Hennie Ramaekers


Hennie Ramaekers, geboren te Maastricht, studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium bij respectievelijk Jean Antonietti en Martin Koekelkoren. Hij slaagde cum laude voor het Einddiploma Solospel Piano en voltooide de studie orkestdirectie eveneens met het Einddiploma Harmonie- en Fanfaredirectie. Bij Yvon Ducene (kapelmeester van De Gidsen te Brussel van 1962-1985) specialiseerde hij zich in eigentijdse muziek. Hennie Ramaekers was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus, Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eysden, Harmonie St. Michaël Thorn, Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg, Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug-Enschede en Tata Steel Symfonisch Blaasorkest. Met de "Mastreechter Staar" trad hij o.a. op tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Met diverse orkesten behaalde hij nationale kampioenschappen. Tijdens de Wereld Muziek Concoursen te Kerkrade in 1985, 1989, 1993 en 1997 behaalde hij telkens een eerste prijs met lof der jury in de concertafdeling. Naast het dirigentschap van verenigingen was hij als pianodocent verbonden aan het Maastrichts Conservatorium; later werd hij directeur van de Streekmuziekschool te Roermond. Tot december 2005 was hij directeur van het Centrum voor Muziek & Dans "Midden-Langstraat" te Waalwijk. Van 2000-2009 was hij hoofdvakdocent HaFaBra¬directie aan het conservatorium te Enschede. Vanaf september 2009 is hij herintredend jurylid van de KNFM. Ook voor de VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) is hij jurylid. Onder zijn leiding werden concerten en opnamen gerealiseerd met o.a. het Limburgs Symphonie Orkest, het toenmalig Utrechts Symphonie Orkest, het Metropole Orkest, de Bochumer Symphoniker (D), de Koninklijke Militaire Kapel en de Johan Willem Friso Kapel. Als dirigent is Hennie Ramaekers momenteel actief bij de Brabantzangers EDMK te Eindhoven en het Groot Mannenkoor Zwolle.

Peter Kleine Schaars


Peter Kleine Schaars, geboren te Deventer, zet zijn eerste stappen op het muzikale vlak als hij tien jaar oud is. Door een gebrek aan trombonisten in de regio speelt hij op jeugdige leeftijd al in diverse orkesten, uiteenlopend van symfonieorkesten, harmonie- en fanfareorkesten, koperensembles, bigbands, jazzensembles, salsaorkesten en popgroepen. Op zestienjarige leeftijd begint hij met het maken van arrangementen voor de diverse ensembles waarin hij speelt. Zijn veelzijdige interesse groeit uit in het voltooien van vier conservatoriumopleidingen, te weten trombone klassiek, trombone jazz, compositie/arrangeren lichte muziek (Bob Brookmeijer, Rob Pronk en Klaas de Vries) en HaFa-directie (Jan Cober). Vanaf juni 1989 is hij werkzaam bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine in de functies van trombonist, stafarrangeur en assistent-dirigent. Onafgebroken speelt de kapel twaalf jaar lang arrangementen en composities van zijn hand, die door het publiek zeer worden gewaardeerd. Hij ontvangt veel compositie- en arrangeeropdrachten van orkesten, solisten en instanties, en geeft door zijn professionele ervaring met lichte muziek en symfonische blaasorkesten regelmatig gastdirecties en workshops in binnen- en buitenland. Nadat zijn compositie Funky Fuque meets Waddle Waltz wordt beloond met de eerste prijs in de compositiewedstrijd van het Nederlands Instituut voor de Blaasmuziek componeert hij uitsluitend nog in opdracht. Naast de beroepssector ontdekt geleidelijk ook de amateursector zijn vernieuwende stijl van schrijven als in 1996 de eerste werken bij uitgeverij Molenaar verschijnen. De toenemende internationale werkzaamheden als componist en dirigent zijn steeds moeilijker te combineren met een volledige baan bij de Marinierskapel. Vanaf eind 2002 is hij dan ook parttime werkzaam als klankregisseur en producer bij de Haske Publications B.V., komen zijn werken uit bij de Haske (o.a. in de serie Peter’s Popular Collection) en geniet hij volop van zijn werkzaamheden als dirigent en workshopleider in binnen- en buitenland. Momenteel is hij dirigent van het Nederlands Politie Orkest, Gruno’s Postharmonie Groningen, de Koninklijke Biltse Harmonie en artistiek eindverantwoordelijke van de wereldtitelhouder Kunst en Genoegen Leiden waarmee hij n.a.v. drie wereldtitels de prestigieuze WAMSB award 2005 won.