VERPLICHTE WERKEN ONHK 1 april 2023

VIJFDE DIVISIE: Three Blind Mice – Bert Appermont

uitgever: Berito Music

Distributie: Hal Leonard Europe

Copyright: 2021

Opmerkingen:

Een partituur welke voorziet in 2 partijen voor trompet, hoorn en trombone. De houtblazers kennen de ‘basis’ bezetting met 3 klarinetpartijen.

Over de compositie:

Deze compositie is gebaseerd op het lied ‘Three blind Mice’.

De melodie van dit lied wordt op diverse manieren verwerkt zoals in een variatievorm: in canon, omkering, mineur, vervormd, met wisselende harmonisaties en orkestraties, in verschillende maatsoorten en tempi.

Het werk bestaat uit drie aaneengesloten, contrasterende delen:

  • Mouse March: De originele melodie weerklinkt in een mars waarbij de muizen vrolijk op pad gaan.
  • Hymn: In een zangerige hymne wordt het heerlijke muizenleven bezongen.
  • Catch me if you can: In een wervelende achtervolging probeert de boerin om de muizen te pakken te krijgen. Na een opzwepende versnelling hakt ze hun staarten af.

 

 

VIERDE DIVISIE: Eldorado – Thierry Deleruyelle

uitgever: De Haske

Copyright: 2020

Opmerkingen:

De ‘optional’ instrumenten zoals opgenomen in de instrumentatie lijst zijn geen van allen nodig om de partituur uit te voeren.

Over de compositie:

De mythe van El Dorado (de man van goud) is het verhaal van een machtig opperhoofd die zichzelf met goudpoeder bedekte voordat hij ging baden in een heilig meer waar hij ook kostbare voorwerpen aan de goden offerde. Deze mythe werd al snel bekend bij de Spaanse conquistadores en vormde de aanzet tot vele expedities, hoewel de veroveraars niet met grote hoeveelheden goud terugkwamen, zoals ze hadden gehoopt.

‘Eldorado’ is een mysterieus, dynamisch werk dat het verhaal van de gouden man verklankt, alsmede de Europese expedities die op touw werden gezet. Met een vleugje exotische invloeden is de muziek gevarieerd en rijk aan schakeringen. Het werk werd geschreven in opdracht van de Franse culturele organisatie Lille 3000.

 

DERDE DIVISIE: Aurora Dances – Philip Sparke

uitgever: Anglo Music

Copyright: 2019

Over de compositie:

Aurora Dances werd geschreven in opdracht van het Winter Band Festival in Hongkong. Het werk bestaat uit drie delen die in elkaar overlopen. ‘Aurora Borealis’ opent met sierlijke motieven in het hout en bevat korte, herhaalde frasen waarin de verschillende secties afwisselend in de schijnwerpers worden gezet. Het melancholieke koraal van deel twee, ‘Aurora Australis’, ontvouwt zich tot een climax in het hele orkest. Het laatste deel, ‘Aurora Dances’ wordt gekenmerkt door ritmische, dansachtige thema’s. Een middengedeelte bevat een contrasterende legato melodie, maar die gaat niet ten koste van het energieke gevoel van de opening, waarmee het werk wordt afgesloten.

TWEEDE DIVISIE: Ray of Light – Kevin Houben

uitgever: Houben Editions

Copyright: 2021

Over de compositie:

‘Ray of Light’ werd gecomponeerd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Koninklijke Harmonie De Heidegalm Berkenbos. De mijncité van Berkenbos (Heusden-Zolder, B) is de getuige van wat eens één van de meest bloeiende industrieën van Limburg was, de mijnexploitatie.

Als mijnwerker de eerste keer met de lift in de schacht afdalen was een sensatie. Het kabaal van de sluitende deuren, de schok waarmee de liftkooi zich in beweging zette om dan met een snelheid van bijna 30 km per uur suizend in de diepte te vallen. Het openingsthema van Ray of Light weerspiegelt niet enkel de moed van de afdalende kompels, maar ook de angst, de twijfel en onzekerheid. In de solopassage is de angst tijdens de lange wandeling in het duister door de mijngangen met enkel de hoofdlampen en mijnwerkerslampen duidelijk hoorbaar.

Het werk in de mijnen was niet zonder gevaar. Het zeer brandbare en bij momenten explosieve mijngas vormde steeds een verborgen dreiging. Daarnaast was er voortdurend instortingsgevaar.

De prachtige koraalbewegingen zijn dan ook een ode aan de gestorven mijnwerkers.

De Oosterse toonladder refereert naar het multiculturele karakter van de mijncité van Berkenbos, de vele handelszaken en de verschillende huizentypes, eigen aan de mijnarchitectuur.

Het beroep van mijnwerker is nog steeds een gevaarlijk beroep, maar aan het einde van de donkere mijngang zien ze toch steeds een straaltje licht als hoop.

EERSTE DIVISIE: The Spell – Oliver Waespi

uitgever: Beriato Music

Copyright: 2019/verschenen 2020

Opmerkingen:

In dit werk, zoals tegenwoordig in heel veel composities in de 1e divisie, staat een harp optioneel in de instrumentatie opgenomen. De commissie (RIC) beveelt gebruik van harp echter ten zeerste aan omdat deze een wezenlijke bijdrage levert aan de beleving en klankkleur van dit symfonisch gedicht. De harppartij is echter wel uitgewerkt in diverse andere partijen. Uitvoering zonder harp is dus mogelijk. De cellopartij welke in de score is opgenomen (vaak ten behoeve van Spaanse of symfonische blaasorkesten) kan weggelaten worden. Daarnaast bevat de compositie diverse instrumenten als ‘optional’ (fluit 3, hobo 2, althobo, fagot 2, contrafagot, altklarinet, contrabasklarinet, contrabas, percussion 3). Hierdoor wordt de uitvoeringmogelijkheid enorm vergroot en kunnen orkesten met diverse bezettingen/grootte deelnemen zonder concessies te hoeven doen aan de partituur, of muzikanten te moeten inlenen/inhuren.

Over de compositie:

‘The Spell’ is een muzikale interpretatie van een oude legende uit de Alpstein, een mystiek bergachtig gebied in het oosten van Zwitserland. Volgens dat verhaal zorgde de herdersjongen Hennes ooit met plezier voor zijn dieren op de alpenweiden van de berg Säntis. Maar veel van de dieren in de valleien vielen ten prooi aan een besmettelijke ziekte. Uit de nevelen van de Säntis verscheen toen de berggeest, waarna het verhaal zich verder ontvouwt… De muziek van The Spell volgt de strekking van de legende, waarbij specifieke motieven zijn toegekend aan de bepalende elementen van het verhaal.

 

De muziekcommissies en adviseurs van het RIC wensen alle betrokken partijen heel veel succes toe en hopen na 2 jaren van noodgedwongen afgelastingen op een mooi en muzikaal ONHK, met veel deelname in alle divisies.