Hennie Ramaekers

Hennie Ramaekers studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium.
Hennie Ramaekers was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar en de harmonieorkesten Sainte Cécile Eysden, Wilhelmina Glanerbrug en St. Michaël Thorn.
Met diverse orkesten behaalde hij nationale kampioenschappen. Tijdens de Wereld Muziek Concoursen te Kerkrade in 1985, 1989, 1993 en 1997 behaalde hij telkens een eerste prijs met lof der jury in de concertafdeling.
Naast het dirigentschap van verenigingen was hij als docent of directeur verbonden aan het Maastrichts Conservatorium, de Streekmuziekschool te Roermond, het Centrum voor Muziek & Dans “Midden-Langstraat” te Waalwijk en het Conservatorium te Enschede.

 

Jacob de Haan

Jacob de Haan behoort tot de meest uitgevoerde levende klassieke componisten van deze tijd, met name op het gebied van de symfonische blaasmuziek en de koormuziek. In langdurige samenwerking met zijn uitgever De Haske (Heerenveen) en later Hal Leonard (Milwaukee) publiceert hij sinds de jaren 80 talloze composities en arrangementen voor diverse bezettingen. Zijn composities genieten in alle windstreken van de wereld bekendheid. Heel bekend werden zijn werken gebaseerd op filmmuziekachtige combinaties van stijlen. Zijn veel uitgevoerde compositie ‘Oregon’ betekende zijn internationale doorbraak. In Amerika werd zijn naam vooral gevestigd met het zeer succesvolle werk ‘Ammerland’. Andere veel uitgevoerde werken zijn Ross Roy, Dakota, Free World Fantasy, La Storia, Virginia, Concerto d’Amore (zijn meest uitgevoerde werk tot nu toe), Jubilate! en Kraftwerk. Zijn oeuvre voor harmonieorkest bestaat verder uit 2 symfonieën, namelijk ‘The Book of Urizen’ voor sopraan, harmonieorkest en gemengd koor op teksten van William Blake en de ‘Salamander Symphony’ voor harmonieorkest.

Zijn oeuvre voor koor bestaat o.a. uit 4 missen, waarvan zijn Missa Katharina de winnende compositie was van een compositiewedstrijd. Zijn Missa Brevis geldt echter als zijn meest uitgevoerde mis. Daarnaast componeerde hij Missa Santa Cecilia, The Gospel Mass en een cantate voor sopraan, gemengd koor en harmonieorkest genaamd Cantica de Sancto Benedicto.

Jacob de Haan voltooide zijn orgelstudie aan het Stedelijk Conservatorium te Leeuwarden bij Jos van der Kooy. Hij studeerde daar tevens af op het hoofdvak Schoolmuziek. In 2003 ontving Jacob de Haan een muziekprijs voor zijn gehele oeuvre uit handen van de ‘Omrop Fryslân’.

Jacob de Haan ontvangt regelmatig uitnodigingen als gastdirigent bij uitvoeringen van eigen werken en als jurylid bij internationale concoursen. Hij dirigeerde in vele Europese landen, maar ook in Azië, Australië, Zuid-Amerika en in de USA. Drie maal was hij te gast op het Jeju International Wind Ensemble Festival (Zuid-Korea). Hij dirigeerde er concerten met het orkest van de Koreaanse marine, alsmede het Jeju Wind Orchestra. Ook was hij te gast op dit festival voor de wereldpremière van zijn opdrachtswerk ‘Goddess of Jeju Island’ gedirigeerd door Eugene Corporon. In 2010 was hij gastdirigent bij het International Wind Band Festival in Seoul, waar hij o.a. de wereldpremière dirigeerde van zijn opdrachtswerk ‘Fanfare for Korea’. Ook was hij als gastdirigent werkzaam bij de Western International Band Clinic in Seattle (USA), samen met o.a. Robert W. Smith en David R. Holsinger. In 2015 dirigeerde hij de wereldpremière van zijn werk River City bij de ’37th Annual Association of Concert Bands Convention’ in Sacramento.

Als jurylid was hij actief bij diverse (internationale) muziekconcoursen, zoals de Flicorno d’Oro in Riva del Garda, het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en EOLIA – Concours International de Strasbourg pour Orchestres à Vents.

 

Tijmen Botma

Tijmen Botma begon zijn muzikale loopbaan op 7-jarige leeftijd als trompettist bij de plaatselijke harmonie en speelde al spoedig bij het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest onder leiding van Piebe Bakker. Hij studeerde vanaf 1979 de hoofdvakken trompet en directie aan de conservatoria van Zwolle, Leeuwarden en Hilversum. Tijmen is sinds januari 2013 chef-dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF). Tijmen treedt regelmatig op als gastdirigent. Zo dirigeerde hij onder andere de Marinierskapel. Verder is hij een gewaardeerd jurylid. Hij jureerde op verschillende concoursen, waaronder de Nederlandse Brassband kampioenschappen. Daarnaast is Tijmen als hoofdvakdocent HaFaBra-directie verbonden aan het conservatorium van Groningen en is hij dirigent van Fanfare ‘Psalm 150’ uit Dinxperlo.

Als gastdirigent werkt Tijmen regelmatig met zowel beroeps- als amateurorkesten. Tijmen is als auteur nauw betrokken bij de totstandkoming van de lesmethode Horen, Lezen & Spelen.