Alex Schillings


Alex Schillings Alex Schillings stamt uit een muzikaal gezin waar de blaasmuziek en de klassieke muziek een belangrijke rol speelden. Op 8-jarige leeftijd kwam hij bij de plaatselijke harmonie als trompettist. Op 15-jarige leeftijd ging hij trompet, Algemene Muzikale Vorming en Hafa-directie studeren aan het Conservatorium Maastricht. In 1983 behaalde hij het groot diploma Hafabra-directie bij zijn docent Rien Rats. Verder studeerde hij orkestdirectie bij Lucas Vis en Anton Kersjes. In 1985 won Alex de Zilveren Dirigentenstok tijdens de Internationale Dirigentenwedstrijd van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. In de tweede helft van de jaren tachtig was Alex dirigent van het Kerkraads Symfonie Orkest. Hij dirigeerde vijf jaar lang het semiprofessionele kamermuziekensemble Musica Mosa. Van 1989 tot 1995 leidde hij de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile te Eijsden, het Harmonieorkest St. Jozef, Kaalheide te Kerkrade en de Fanfare St. Joseph in Meers. Van 1995 tot en met 2001 was hij chefdirigent van de Johan Willem Friso Kapel Assen, van mei 2001 tot en met januari 2002 chefdirigent van de Koninklijke Militaire Kapel Den Haag en vanaf 2005 tot begin 2011 ook dirigent van de Koninklijke Harmonie van Peer. Alex leidt verder het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, de Brass Band Schoonhoven, de Kerkelijke Harmonie St. Joseph Weert en het harmonieorkest Concordia Obbicht. Alex is vaak te gast als leider van directiecursussen en geeft workshops voor HaFaBra-dirigenten in binnen- en buitenland. Hij is als hoofdvakdocent Directie Hafabra verbonden aan ArtEZ en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daarnaast is hij principal teacher bij ISEB in Italië, een internationaal instituut voor de opleiding van dirigenten, en de hoofddocent aan de Bundes Akademie te Staufen Duitsland.

Jacob de Haan


Jacob de Haan Jacob de Haan behoort tot de meest uitgevoerde levende klassieke componisten van deze tijd, met name op het gebied van de symfonische blaasmuziek en de koormuziek. In langdurige samenwerking met zijn uitgever De Haske en later Hal Leonard publiceert hij sinds de jaren 80 talloze composities en arrangementen voor diverse bezettingen. Zijn composities genieten in alle windstreken van de wereld bekendheid. Heel bekend werden zijn werken gebaseerd op filmmuziekachtige combinaties van stijlen. Zijn veel uitgevoerde compositie 'Oregon' betekende zijn internationale doorbraak. In Amerika werd zijn naam vooral gevestigd met het zeer succesvolle werk 'Ammerland'. Andere veel uitgevoerde werken zijn Ross Roy, Dakota, Free World Fantasy, La Storia, Virginia, Concerto d’Amore (zijn meest uitgevoerde werk tot nu toe), Jubilate! en Kraftwerk. Jacob voltooide zijn orgelstudie aan het Stedelijk Conservatorium te Leeuwarden bij Jos van der Kooy. Hij studeerde daar tevens af op het hoofdvak Schoolmuziek. In 2003 ontving Jacob een muziekprijs voor zijn gehele oeuvre uit handen van de Omrop Fryslân. Jacob ontvangt regelmatig uitnodigingen als gastdirigent bij uitvoeringen van eigen werken en als jurylid bij internationale concoursen. Hij dirigeerde in vele Europese landen, maar ook in Azië, Australië, Zuid-Amerika en in de USA. Drie maal was hij te gast op het Jeju International Wind Ensemble Festival (Zuid-Korea). Hij was te gast op dit festival voor de wereldpremière van zijn opdrachtswerk ‘Goddess of Jeju Island’. In 2015 dirigeerde hij de wereldpremière van zijn werk River City bij de '37th Annual Association of Concert Bands Convention' in Sacramento. Als jurylid was hij actief bij diverse muziekconcoursen, zoals de Flicorno d'Oro in Riva del Garda, het WMC in Kerkrade en EOLIA - Concours International de Strasbourg pour Orchestres à Vents. Jacob verzorgde workshops en masterclasses o.a. aan de Bayrische Musikakademie in Marktoberdorf (Duitsland), de Bundesakademie in Trossingen (Duitsland), Conservatorio di Musica “Arrigo Boito” in Parma, Conservatorio Nacional de Música in Lima, ArtEZ Conservatorium Zwolle en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Jos Pommer


Jos Pommer Jos Pommer is een Nederlands componist en dirigent. Van 1994 tot 2015 was hij chef-dirigent en artistiek directeur van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht in de rang van majoor. Pommer studeerde aan het Utrechts Conservatorium en behaalde in 1980 het UM diploma harmonie- en fanfaredirectie. Verder volgde hij arrangeerlessen bij Rogier van Otterloo. De Luchtmachtkapel heeft zich, tijdens zijn aantreden, verder muzikaal ontwikkeld. Naast de ceremoniële optredens waren de theatershows van het Orkest onder leiding van Jos Pommer uiterst succesvol. Het begon in 1997 met Sinatra, the bands, the music, een jaar later Movietunes, het jaar daarop Symfo ’99, in 2000 Going Dutch en in 2001 De Soulshow. In 2002 oogstte het Orkest veel lof met de Rockopera Tommy. Daarna volgden nog La Vie En Rose en Eternity. Een succesvol jaar was 2005 met Songfestival In Concert, het Amstelconcert op 5 mei, de Nationale Veteranendag en de concertreis naar Canada. Ook bij het Metropole Orkest werkt hij soms als gastdirigent. Als componist schreef hij onder meer Octagon, Changes in the Night, P(iet) M(ondriaan), Art and Life. Zijn werk heeft een herkenbare, eigen sound en valt op door een doordachte wijze van orkestreren.